Skal du på høstjakt med jobb i sikte?
Den som gir opp kommer ikke i mål. Det er nettopp der Mona Elise Kotte-Eriksen og Cathrine Lie Strand i Potensialbygger mener de kan hjelpe til med å få flere til å stå løpet ut.
GEIR CHRISTIANSEN [email protected] - redaktør Personal og ledelse
– Vi har jobbet med endring, rekruttering, kommunikasjon, merkevare og ledelse gjennom hele vårt yrkesliv, slår Mona og Cathrine fast nærmest før vi er i gang med samtalen på kontoret til Potensialbygger i Sandvika.
Det er like greit. Scenen er satt. Spillerne er på banen. Og de er jaggu klare.
For det er i dette skjæringspunktet, der alle disse faktorene veves i hverandre, at deres eget potensiale er blitt forløst – akkurat slik de ønsker skal skje med andre mennesker og bedrifter som de gjerne vil hjelpe på vei.
«Vi er pushere»
– Kall oss gjerne endringsledere. Vi jobber med å få folk som opplever noe av det mest kritiske i livet, nemlig å miste jobben, til å finne igjen seg selv, sitt behov og sin vei, fortsetter Cathrine, og konstaterer at de aller fleste de har jobbet med så langt i sitt online jobbsøkerkurs har en grunnleggende motivasjon på plass.
– De trenger ofte bare noen som klemmer på med jevne mellomrom, og på ulike steder. Vi er de pusherne, sier Mona og ler.
Der potensialbyggerne trykker på er først og fremst med kartlegging av nettverk, hjelp til å finne ut hva du egentlig har med deg i bagasjen, hvordan du skal utvide horisonten, holde farten oppe i prosessen – og ikke minst tørre å ta kontakt med noen du ikke kjenner fra før.
– Vi vet hva de skal trene på, for vi har sittet på den andre siden og rekruttert.
Litt mindre farlig
Å være jobbsøker i 2020 er selvsagt ingen enkel oppgave. Men jobber finnes, bedrifter ansetter og potensialet ligger der.
Mona og Cathrine har snekret sammen et kunnskapsbasert kurs som går over seks moduler med video, presentasjoner, oppgaver, mye ekstrastoff og relevante artikler.
– Dette er en jobb som skal gjøres, og det kan være litt krevende. Men vårt oppdrag er å lede folk gjennom slik at det oppleves litt mindre farlig å være på jakt etter den nye muligheten.
I sitt arbeid med kursdeltakerne opplever de at det stort sett er to kategorier mennesker som søker hjelp:
Den ene har bestemt seg for å ligge litt foran alle andre, ta regi og grep for å finne ut av hva han eller hun vil drive med framover. Den andre har resignert, og makter ikke å skrive en søknad eller fullføre en CV.
Eie din egen historie
– OK, så du har mistet jobben. Hva skjer med deg nå? Vi må få ryddet opp litt, talt fingre, finne ut hva det egentlig handlet om. Få litt avstand til det som smaker vondt. Dette er en viktig oppgave for oss, fordi deltakerne skal jo ut og selge seg på nytt, mener Cathrine, som er glad for all coaching-erfaringen hun har med seg. Her kommer den virkelig til nytte.
Hode og følelser får sin omgang med juling. Først bakover i tid, så framover.
– Vi vil at de skal kjenne sin egen historie og eie den. Vite hvor du kommer fra, hva du har med deg og hvor du skal. Ikke bare hvor du skal gå, men også hvilken sti du skal ta. Da ender vi opp med at deltakerne både vet og tror på at de har en kompetanse som andre trenger, fortsetter hun.
Be om hjelp
Ofte er det ikke nok å få det grunnleggende på plass. Det kommer en dag når man igjen skal ut og møte hverdagen – en bedrift eller en leder, kanskje bare en bekjent som har sagt ja til å lytte til deg.
– Det er viktig å bli så trygg at man tør å ta kontakt, å spørre om litt tid, invitere seg på en kaffe til noen, bare hjelpe seg selv til å slippe inn et nytt sted, sier Mona.
Overraskende nok får de fleste både napp og en åpning når man først spør.
– Vårt oppdrag går selvsagt ut på å hjelpe til med å skape tryggheten i seg selv, men like mye hvordan du skal forberede deg til denne muligheten. Alle sjanser er like viktige, de må tas på alvor selv om det bare handler om et kvarter over en kaffekopp. Om det ikke ender med noe nevneverdig resultat, så har du likevel fått en ny erfaring.
Flere trenger støtte
Mona Elise Kotte-Eriksen og Cathrine Lie Strand har snakket seg varme for lengst, og vet det fortsatt er mange faktorer som spiller inn lenge før en arbeidstaker går i gang med jobbsøking.
– Det er jo noen åpenbare grunner til at folk blir jobbsøkere, og det er ofte at ledere driver med nedbemanning og oppsigelser. Dette er ingen ønskesituasjon for noen, derfor mener vi at vår kompetanse også kan benyttes av dem som har fått oppdraget med å si opp ansatte. De trenger også støtte og veiledning til å kunne forstå sin oppgave og sine muligheter til å komme i mål med sin prosess, sier de.
Det er et faktum at sluttpakkene ikke lenger er som de var, så hva er det da du kan tilby som arbeidsgiver? Hva skal bli ditt ettermæle, og hvordan stempler du egentlig din merkevare med det du gjør eller ikke foretar deg?
Ingen synes dette er gøy
– Dette handler i bunn og grunn om hvordan vi bryr oss om mennesker. En leder som skal nedbemanne må evne å ivareta både dem som skal bli og dem som måtte gå ut døra. I tillegg til at de selv trenger oppfølging og støtte. Ingen tvil om at det er et mangesidig bilde, som består av mye mer enn den malen som du fikk på e-post om hvordan dette skulle løses, mener Mona og Cathrine.
De er overbevist om at det ikke er noen ledere som synes det er gøy å jobbe med nedbemanning. Det er et nødvendig onde. Men de mener også at det finnes hull her som både bør og må dekkes opp.
– Det går an å bry seg om folk også etter at de har sluttet. Det er viktig at de andre i bedriften får vite at alt går bra med dem, at de får oppfølging. I tillegg ligger det i vår kjerne at vi skal hjelpe bedrifter og ledere til å ta vare på folk, og spesielt dem som blir berørt av endringer. Så da følger vi folk til døra. Og gjerne litt etter det.
Jeg kontakter deg snarest, så avtaler vi veien videre.